Οι συνεντεύξεις είναι μέρος της επαγγελματικής ζωής ενός ανθρώπου. Η είσοδος σε μία καινούργια επιχείρηση και ίσως μία καινούργια θέση έπονται της συνέντευξης. Στη διαδικασία αυτή διαχωρίζονται οι υποψήφιοι ανάλογα με τα προσόντα, τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Η συνέντευξη ή το interview όπως πολλοί χρησιμοποιούν είναι αναπόσπαστο κομμάτι για να είναι σε θέση μία επιχείρηση να επιλέξει το κατάλληλο άτομο για τη θέση που προσφέρει.
Παρόλα αυτά όταν κάποιος ακούει για συνέντευξη τρομάζει και αγχώνεται. Και εσύ μάλλον νιώθεις έναν μικρό πανικό στο άκουσμα της αλλιώς δεν θα ήσουν εδώ να διαβάζεις αυτό το άρθρο. Θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε την συνέντευξη “Συμπληγάδες Πέτρες” καθώς κανείς δε θέλει να τις περάσει αλλά πρέπει αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να φτάσει στον προορισμό του.
Ο φόβος και το άγχος δεν είναι καλοί σύντροφοι και καλό θα ήταν να τους απομακρύνεις. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να απομυθοποιήσεις την διαδικασία της συνέντευξης και να την δεις πιο χαλαρά και λογικά. Η συνέντευξη δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία συζήτηση πάνω στο τι έχεις να προσφέρεις στην επιχείρηση και τι η επιχείρηση ζητά και έχει να προσφέρει σε εσένα. Είναι μία συζήτηση που δύναται να οδηγήσει σε μία συμφωνία συνεργασίας. Δεν χρειάζεται να νιώθεις άβολα καθώς δεν πας εκεί για να σε κρίνουν.
Αν παρόλα αυτά νιώθεις πως ακόμα χρειάζεσαι λίγη παραπάνω υποστήριξη για να κάνεις εντύπωση στην επόμενη σου συνέντευξη και να τη διαχειριστείς όπως πρέπει παρακάτω υπάρχουν μερικά tips που μπορούν να σε βοηθήσουν. Τα tips είναι χωρισμένα σε δύο κατηγορίες αυτά που αφορούν τη δική σου συμπεριφορά και διάθεση και αυτά που σχετίζονται με τις κινήσεις και την προετοιμασία σου πριν και κατα τη διάρκεια της συνέντευξης.
Πώς να συμπεριφέρεσαι στην συνέντευξη;
Σε αυτή τη κατηγορία τα tips αφορούν την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά που θα μπορούσες να έχεις σε μία συνέντευξη ώστε να δώσεις τις καλύτερες εντυπώσεις.
Φρόντισε να είσαι στην ώρα σου
Το ξέρεις πολύ καλά ότι η αργοπορία δεν είναι θετικό προσόν. Γι’ αυτό το λόγο και ιδιαίτερα στην πρώτη συνέντευξη δεν πρέπει να αργήσεις. Όταν είσαι στην ώρα σου στα ραντεβού σου δίνεις την εντύπωση πως είσαι σοβαρός και πως υπολογίζεις και σέβεσαι τους ανθρώπους που θα αφιερώσουν χρόνο για να σου πάρουν συνέντευξη. Επίσης, η συνέπεια είναι ένα προσόν που απευθείας θα αναγνωρίσουν οι εν δυνάμει συνεργάτες σου για εσένα. Ξεκίνα νωρίς και φρόντισε να είσαι εκεί τουλάχιστον δέκα λεπτά πριν από το ραντεβού σου και ας περιμένεις λίγο παραπάνω. Μην ανησυχείς να ξέρεις ότι θα εκτιμηθεί.
Να είσαι σίγουρος για εσένα
Καλώς ή κακώς σε μία συνέντευξη για δουλεία “πουλάς” τον εαυτό σου. Θέλεις λοιπόν και ο συνομιλητής σου να είναι σίγουρος για εσένα. Όσο πιο σοβαρός και σίγουρος δείχνεις και μιλάς τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια θα νιώθει και ο εκάστοτε αρμόδιος για εσένα. Προσπάθησε να έχεις αυτοπεποίθηση και να μιλάς με σιγουριά αποφεύγοντας τους δισταγμούς και τις ανασφάλειες που κρύβονται πίσω από τα “νομίζω”, “μάλλον” και τα “ίσως”. Αυτό δε σημαίνει πως απαγορεύεται να τα χρησιμοποιήσεις αλλά να τα περιορίσεις κάνοντας σε να φαίνεσαι πιο σίγουρος για αυτά που λες. Μην διστάζεις, μίλα για εσένα, τα οράματα και τις εμπειρίες σου με αυτοπεποίθηση και θυμήσου να μην το παρακάνεις, μην κάνεις τον εαυτό σου να φαίνεται υπερόπτης!
Κοίτα τον συνομιλητή σου
Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά περισσότερα από ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε. Για να δείχνεις πιο σίγουρος για εσένα πρέπει να κοιτάς τον συνομιλητή σου στα μάτια. Εντάξει αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν είσαι πιο εσωστρεφής και ίσως αποφεύγεις το eye contact γενικά στη ζωή σου αλλά προσπάθησε τουλάχιστον να το διατηρήσεις στη διάρκεια της συνέντευξης στις σημαντικές ερωτήσεις ή όποτε κρίνεις αναγκαίο. Όταν κοιτάζεις τον άλλο κατάματα του δημιουργείς την εντύπωση πως είσαι ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό και αυτό είναι κάτι που θα ήθελε κάθε εργοδότης για τους συνεργάτες του.
Μην κινήσε συνέχεια
Ιδιαίτερα όταν κάποιος είναι αγχωμένος τείνει να κουνά διαρκώς τα χέρια του ή να κινείται συνεχώς στη θέση του. Προσπάθησε να το αποφύγεις ώστε να δείχνεις πιο χαλαρός και άνετος. Δεν είναι ωραίο όσο ανθρώπινο και αν είναι να αγχώνεσαι να το δείχνεις τόσο έντονα καθώς μπορεί να δείχνει έλλειψη αυτοελέγχου. Κούνα τα χέρια σου τόσο όσο καθως μιλάς και κάθισε αναπαυτικά στη θέση σου. Σκέψου ότι είσαι σε μία χαλαρή βόλτα με κάποιον άγνωστο και χαλάρωσε.
Χαμογέλα
Το χαμόγελο είναι ένα πολύ καλό εργαλείο που θα βοηθήσει εσένα να νιώσεις πιο άνετα αλλά και θα σε κάνει πιο συμπαθητικό για τους γύρω σου. Το χαμόγελο ανεβάζει τη διάθεση των ανθρώπων και αν είσαι αγχωμένος θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις. Οπλίσου λοιπόν με το χαμόγελό σου και ετοιμάσου για τη συνέντευξή σου!
Τι να κάνεις πριν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης;
Η προετοιμασία σου και η ετοιμότητά σου για τη συνέντευξη είναι αξιόλογα βήματα για να πετύχεις τον στόχο σου και να πάρεις τη θέση για την οποία θα σου πάρουν συνέντευξη. Απλά ακολούθησε τα 2 Ε: την Έρευνα και το Ενδιαφέρον.
Κάνε την έρευνα σου
Μην πας απροετοίμαστος στην συνέντευξη σου. Κάνε την έρευνά σου για την επιχείρηση. Ψάξε στο διαδίκτυο και ενημερώσου για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους. Βρες τα social media τους και δες πώς επικοινωνούν με το κοινό τους. Προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα προφίλ για την επιχείρηση μέσα από τα δεδομένα που θα συλλέξεις. Αν έχεις αρκετό χρόνο σκέψου τη θέση για την οποία θα κάνεις το interview και προσπάθησε να βρεις ιδέες για να βελτιώσεις την επιχείρηση μέσα από την εργασία σου σε αυτή τη θέση.
Δείξε ενδιαφέρον
Ένας σωστός εργαζόμενος ενδιαφέρεται, αγαπά και σέβεται την επιχείρηση στην οποία δουλεύει. Αν και ακόμη θεωρείσαι εν δυνάμει μέλος της εταιρείας το να δείξεις ενδιαφέρον για αυτήν από το στάδιο της συνέντευξης είναι ένα καλό σημάδι πως θα συνεχίσεις να το κάνεις και αργότερα. Μη διστάσεις να κανεις ερωτήσεις ή να προτείνεις ιδέες – πάντα με ταπεινό τόνο χωρίς να φανείς εξυπνότερος και υπερόπτης- και μάθε τι απαιτήσεις έχει η εταιρεία για τη θέση που σε ενδιαφέρει. Οι ερωτήσεις και το ενδιαφέρον θα συμβάλλουν στο να σε θεωρήσουν επαγγελματία και άνθρωπο που σέβεται και εκτιμά την επιχείρηση στην οποία εργάζεται, δηλαδή ένα ακόμη συν στο checklist της εταιρείας για να σε προσλάβει.
Extra Tips
Πες ναι στο νερό
Αν σου προσφερθεί νερό ή κάποιος χυμός πριν τη συνέντευξη καλό θα ήταν να το δεχτείς. Πολλοί το αρνούνται λόγω ευγένειας επειδή είναι αγχωμένοι και δεν νιώθουν άνετα με το άτομο που τους παίρνει συνέντευξη. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να το δεχτείς καθώς θα σου δώσει την ευκαιρία να κερδίσεις λίγο παραπάνω χρόνο σε κάποια δύσκολη ερώτηση ή κάποια ενδεχόμενη ερώτηση για την οποία είσαι απροετοίμαστος. Αν λοιπόν ερωτηθείς κάτι για το οποίο χρεάζεσαι λίγο χρόνο, πιες μία γουλιά από το νερό ή τον χυμό σου ενώ σκέφτεσαι την απάντησή σου. Είναι πολύ καλύτερο από το να κάνεις μία αμήχανη παύση στη συζήτηση για να σκεφτείς την απάντησή σου. Οπότε ναι στο νερό αν αυτό σου προσφερθεί.
Κάνε πρόβες
Τέλος, για να νιώθεις όσο πιο προετοιμασμένος γίνεται ειδικά αν είναι η πρώτη σου συνέντευξη γενικά στη ζωή σου κάνε πρόβες. Ζήτησε από ένα φίλο ή κάποιον στην οικογένειά σου να σου πάρει συνέντευξη και εφάρμοσε τα tips που αναλύθηκαν παραπάνω. Όσο πιο εξοικειωμένος είσαι με τη διαδικασία τόσο πιο εύκολο για εσένα θα είναι να το εφαρμόσεις στη πραγματική συνέντευξη.
Το πιο σημαντικό είναι να νιώθεις καλά και να είσαι σίγουρος για εσένα. Πίστεψε στον εαυτό σου, πίστεψε ότι θα τα καταφέρεις και θα το κάνεις. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και όλα θα πάνε καλά.
Από το edouleia.gr καλή σου επιτυχία!
Μη ξεχάσεις να τσεκάρεις και τα άλλα άρθρα μας σχετικά με την εργασία και τις συνεντεύξεις εδώ.
Ακολούθησε την ομάδα μας!
Βρες τις επόμενες αγγελίες εργασίας που σου ταιριάζουν!