...

Δώρο Πάσχα: Έως 1η Μαΐου η καταβολή – Οι κυρώσεις για τους ασυνεπείς

δώρο πάσχα

Πότε πληρώνεται το δώρο Πάσχα 2024. Τι να κάνουν οι εργαζόμενοι αν δεν καταβληθεί.

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου έχουν περιθώριο οι επιχειρήσεις – εργοδότες να καταβάλουν το δώρο εορτών Πάσχα σε όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο και εργάζονται είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση και έχουν σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου.

Η Επιθεώρηση Εργασίας, εντείνοντας τους ελέγχους της ενόψει και των ημερών του Πάσχα, ενημερώνει όλες τις επιχειρήσεις ότι το δώρο Πάσχα είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο και η μη καταβολή του συνιστά ποινικό αδίκημα.

Στην ίδια βάση, τονίζει ότι προϋπόθεση καταβολής του είναι η ύπαρξη απασχόλησης του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα μέσα στο χρονικό διάστημα από 1/1/2024 μέχρι 30/4/2024. Καθώς μάλιστα από 1η Απριλίου ισχύει νέος κατώτατος νομοθετημένος μισθός, το δώρο που υπολογίζεται με βάση τον μισθό που ίσχυε 15 ημέρες πριν από την καταβολή του, θα υπολογιστεί με βάση τα 830 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μπορούν να κάνουν σχετικές καταγγελίες, επώνυμα ή ανώνυμα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών 1555 ή online μέσω του https://www. hli.gov.gr/asfaleia-kai-ygeia/ ergazomenoi-asfaleia-kai-ygeia/ katangelia/katangelia-3/.

Εφόσον προσφύγουν στην αρμόδια, με βάση τον τόπο εργασίας, Επιθεώρηση Εργασίας θα συνταχθεί σχετική μηνυτήρια αναφορά και θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του εργοδότη.

Παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Το παρόν άρθρο προέρχεται από το dnews, μπορείς να δεις το άρθρο εδώ.

Μην ξεχάσεις να ακολουθήσεις την ομάδα μας!

Αναζήτησε εργασία εδώ!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.