...

Αύξηση μισθού: Πώς να τη ζητήσεις; (100% επιτυχία)

Η αύξηση μισθού μπορεί να είναι αναγκαία και επιθυμητή αλλά αποτελεί και εφιάλτη του εργαζομένου που πρόκειται να τη ζητήσει. Αρκετές φορές οι εργοδότες είτε επαναπαύονται στις δεδομένες συνθήκες είτε απορροφημένοι από το φόρτο εργασίας ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζομένους. Όποιος και αν είναι ο λόγος βέβαια που ο εργαζόμενος δεν παίρνει τον προβλεπόμενο μισθό του πρέπει να τονιστεί πως ο ίδιος έχει κάθε δικαίωμα να τον ζητήσει χωρίς αυτό να αποτελεί ένδειξη απληστίας ή υπερβολής. 

Η αύξηση μισθού είναι φυσιολογική ιδιαίτερα αν ο εργαζόμενος έχει προσφέρει αρκετά στην επιχείρηση ή δουλεύει για αρκετό διάστημα με τον ίδιο μισθό. Οπότε το να ζητήσει κάποιος αύξηση δεν θα έπρεπε να τον φοβίζει ούτε να του προκαλεί άγχος εφόσον ζητά για αυτά που αξίζει και όχι για κάποια χάρη ή bonus. 

Οι περισσότεροι υπάλληλοι βέβαια διστάζουν να ζητήσουν αύξηση εξαιτίας της πιθανής απόρριψης που δύναται να ακολουθήσει το αίτημά τους. Η πιθανή “ήττα” του αιτήματός τους με τη συνοδεία της ντροπής και του θιγμένου εγωισμού τους αποτρέπει από το να κάνουν την απλή ερώτηση του “ίσως να έπαιρνα κάποια αύξηση;”.

Λόγοι που καθιστούν την αύξηση μισθού σημαντική

Η αύξηση του μισθού είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το κάνουν απαραίτητο. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξείς:

  • Δίνει κίνητρο στον εργαζόμενο να προσπαθήσει και να δουλέψει ακόμη περισσότερο. 
  • Δίνει την ικανοποίηση στον εργαζόμενο ότι οι κόποι του έχουν ανταπόκριση

Συνδέεται η αύξηση μισθού με την προαγωγή;

Η προαγωγή κατά κύριο λόγο συνεπάγεται με την αύξηση μισθού. Η ανέλιξη σε μία θέση εργασίας συνοδεύεται από τη διεύρυνση των ευθυνών και των υποχρεώσεων και την προφανή και εύλογη αύξηση του μισθού. Παρόλα αυτά η γενική ενίσχυση του μισθού δε συνεπάγεται απαραίτητα με τη προαγωγή. Αυτό σημαίνει πως δύνασαι να ζητήσεις αύξηση χωρίς να αλλάξεις θέση. Η συνήθης αύξηση κυμαίνεται στο 3% παραπάνω του παρόντος μισθού. 

Ποιος είναι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα;

Ο βασικός ή κατώτατος μισθός είναι το ποσό εκείνο που καθορίζεται ως βάση για την κλιμάκωση των μισθών γενικά. Ο κατώτατος μισθός είναι το μικρότερο ποσό που μπορεί να λάβει ένας εργαζόμενος για την εργασία που προσφέρει. Κατά καιρούς το ποσό αυτό μεταβάλλεται. Για τα δεδομένα του 2023 ως βασικός μισθός ορίζονται τα 780€ το μήνα για τους υπαλλήλους και τα 34,84€ την ημέρα για τους εργατοτεχνίτες. 

Πριν ζητήσεις αύξηση μισθού

Αξίζεις την αύξηση;

Πριν ζητήσεις αύξηση πρέπει να γνωρίζεις και να είσαι σίγουρος ότι τη χρειάζεσαι και την αξίζεις. Δε θέλεις σε καμία περίπτωση να αιτηθείς κάτι το οποίο δεν αξίζεις γιατί αυτό αδιαμφισβήτητα θα οδηγήσει στην άρνηση του εργοδότη. Πριν ζητήσεις λοιπόν αύξηση αναλογήσου τι έχεις κάνει τους τελευταίους μήνες για την επιχείρηση που δουλεύεις. Έχεις συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων; Έχεις κάνει κάποιο μεγάλο επίτευγμα για το οποίο σε έχει επαινέσει ο εργοδότης σου; Μήπως αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες από αυτές που σου αναλογούν ή ίσως δουλεύεις έξτρα ώρες τις οποίες δεν πληρώνεσαι; Αν απάντησες θετικά στις παραπάνω ερωτήσεις μάλλον η αύξηση είναι μονόδρομος. 

Σύλλεξε στοιχεία

Αν σε φοβίζει η πιθανή απόρριψη του αιτήματός σου για αύξηση τότε θα πρέπει να μειώσεις τις πιθανότητες να συμβεί. Μάζεψε όποιο δεδομένο έχεις στη διάθεσή σου το οποίο αποδεικνύει ότι κάνεις παραπάνω από ότι προβλέπεται ή ότι έχεις συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Στατιστικά δεδομένα της τελευταίας περιόδου, ώρες εργασίας, επιτεύγματα, ακόμη και έγγραπτοι έπαινοι του εργοδότη ή προϊσταμένου σου (π.χ. μηνύματα, email) είναι απαραίτητα για να δημιουργήσεις μια ατζέντα επιχειρημάτων που θα ενισχύουν ακόμη περισσότερο το αίτημά σου για αύξηση. 

Επίσης, θα ήταν καλύτερο να μην κάνεις χρήση προσωπικών λόγων για την αύξηση μισθού (π.χ. την απόκτηση και άλλου μέλους στην οικογένεια) καθώς κανένας εργοδότης δεν ενδιαφέρεται για την προσωπική σου ζωή και ανάγκες. Εστίασε σε θέματα που τον αφορούν, τα οποία μάλιστα αποδεικνύεις με δεδομένα. Το portfolio με τα επιχειρήματα-δεδομένα σου θα είναι το “χαρτί” σου απέναντι στον εργοδότη σου. Εξάλλου αν τα δεδομένα σου είναι τόσο αξιόλογα η απόρριψη του αιτήματός σου θα είναι κάτι περισσότερο από απίθανη. 

Πότε να ζητήσεις αύξηση μισθού;

Περίοδος αξιολόγησης απόδοσης

Εκτός από το να ζητήσεις αύξηση μισθού και να έχεις όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να την πάρεις η στιγμή που ζητήσεις την αύξηση παίζει σημαντικό ρόλο. Κάθε περίοδο – συνήθως ανά τρεις με τέσσερις μήνες – οι επιχειρήσεις κάνουν έναν έλεγχο απόδοσης. Ο έλεγχος αυτός αφορά τα έσοδα, τα έξοδα, την άνοδο ή κάθοδο των επιδόσεων, την απόδοση των υπαλλήλων κτλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι εργοδότες και τα στελέχη που είναι υπεύθυνα για τις αποφάσεις της επιχειρήσεις παίρνουν αποφάσεις για τη μισθοδοσία. Είναι σημαντικό λοιπόν η προσέγγιση του υπεύθυνου ή του εργοδότη να γίνει τουλάχιστον ένα μήνα πριν ώστε να του δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να επεξεργαστεί το αίτημά σου και να πάρει την κατάλληλη απόφαση τη στιγμή που πρέπει.

Διάθεση αφεντικού

Η διάθεση και τα συναισθήματα παίζουν και αυτά το ρόλο τους. Αν μία χρονική περίοδος είναι αρκετά “φορτωμένη” και το άγχος είναι υψηλό τότε καλύτερα να αποφύγεις μία τέτοια συζήτηση με το αφεντικό σου. Αν παρόλα αυτά, είναι μία περίοδος με μεγάλες επιτυχίες, αύξηση των κερδών ή μία περίοδος που τουλάχιστον δεν παρατηρούνται κάποιες αρνητικές αλλαγές μία τέτοια συζήτηση είναι δυνατή. 

Επιπρόσθετα, αν το αφεντικό σου είναι ήδη ευχαριστημένο με τη δουλειά σου είναι μία ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία για εσένα να το προσεγγίσεις. Επίλεξε ιδανικά μία ημέρα που ο εργοδότης σου θα είναι σε καλή διάθεση και έτοιμος να ακούσει καθώς έτσι λιγοστεύουν οι πιθανότητες άρνησης. Τέλος, καλό θα ήταν να προσεγγίσεις τον υπεύθυνο μετά το φαγητό, το μεσημέρι, καθώς έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι γινόμαστε πιο θετικοί και συζητήσιμοι μετά το φαγητό. 

Πώς να ζητήσεις την αύξηση

Πώς να προσεγγίσεις το αφεντικό σου

Η σωστή προσέγγιση του εργοδότη σου είναι σημαντική καθώς διαμορφώνει το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση. Καλό θα ήταν να κλείσεις ένα ραντεβού με τον υπεύθυνο όποτε είναι διαθέσιμος. Μπορεί αυτή η κίνηση να σου φανεί πολύ επίσημη και ίσως αχρείαστη αλλά με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι αυτό που θέλεις να συζητήσεις είναι σοβαρό και πως την ίδια στιγμή σκέφτεσαι και σέβεσαι το χρόνο του υπευθύνου τον οποίο και δεν θέλεις να καταχραστείς. Κλείσε λοιπόν το ραντεβού σου και περίμενε για τη μεγάλη στιγμή!

Πώς να συμπεριφερθείς

Και φυσικά η στιγμή που περίμενες. Είσαι μέσα στο γραφείο, ο υπεύθυνος απέναντί σου με ύφος γεμάτο απορία – καθώς τον έχεις προετοιμάσει πως θέλεις να του μιλήσεις – και τώρα κρύος ιδρώτας λούζει το πρόσωπό σου, ο λαιμός σου ξεραίνεται και οι παλάμες σου αρχίζουν να ιδρώνουν. Ξέχνα το. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο σε εσένα. Εσύ θα είσαι προετοιμασμένος. Εφόσον γνωρίζεις πολύ καλά ότι αξίζεις την αύξηση και έχεις όλα τα δεδομένα για να ενισχύσεις τους ισχυρισμούς σου δε χρειάζεται να φοβάσαι τίποτα. 

Να έχεις θάρρος, κατανόηση και σεβασμό. Να έχεις αυτοπεποίθηση και να είσαι σοβαρός με αυτά που λες. Δε θέλεις να φαίνεσαι ότι δεν είσαι σίγουρος γι’ αυτά που λες ούτε να είσαι απότομος και αγενής. Φυσικά θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να του δώσεις χρόνο να σκεφτεί την πρότασή σου και να αποφασίσει. Τέλος, πάντα να περιμένεις πως το αίτημα σου μπορεί να απορριφθεί γεγονός που σημαίνει πως πρέπει να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου και να επεξεργαστείς τους λόγους της απόρριψης. 

Μετά την αύξηση 

Στην περίπτωση που η πολυπόθητη αύξηση γίνει δεκτή οφείλεις να φανείς αντάξιος της. Την άξιζες, το γνωρίζεις πολύ καλά αλλά από εδώ και πέρα πρέπει να δουλέψεις ακόμη πιο σκληρά. Η αύξηση είναι μία επιβράβευση των κόπων σου και γι’ αυτό δε θα ήταν σωστό να επαναπαύεσαι και να τεμπελιάζεις. Δούλεψε και κατέκτησε ακόμα περισσότερα στο μέλλον.  

Μετά την απόρριψη 

Δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να λάβεις υπόψη και την περίπτωση του “όχι”. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Είναι καλό να ακούσεις με προσοχή τους λόγους της απόρριψης και να τους επεξεργαστείς αναλόγως. Πολλές φορές όσο καλοί και αν είμαστε στη δουλειά μας υπάρχουν άλλοι λόγοι που δεν επιτρέπουν την εξέλιξή μας. Γι’ αυτό το λόγο έχε κατανόηση και σκέψου σοβαρά αυτά που θα σου πει ο εργοδότης σου. Συνέχισε να δουλεύεις και προσπάθησε αργότερα να ζητήσεις αύξηση όταν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες. 

Κλείνοντας, μπορεί το να ζητήσεις αύξηση να σου φαίνεται εξωπραγματικό και απίθανο, ωστόσο αν το επεξεργαστείς λίγο παραπάνω δεν είναι και τόσο τρομακτικό. Είτε η απάντηση είναι “ναι” είτε είναι “όχι” είναι καλό να πάρεις αυτό το ρίσκο. Δεν έχεις τίποτα να χάσεις ρωτώντας αυτή τη μικρή ερώτηση. Σταμάτα να φοβάσαι και ίσως να έχεις την ευκαιρία να αυξήσεις το μισθό σου!

Από την ομάδα του edouleia.gr σου ευχόμαστε καλή επιτυχιά!

Και για εσένα που ακόμα δεν έχεις προγραμματισμένη συνέντευξη πάτησε εδώ για να βρεις θέσεις εργασίας που ίσως σε ενδιαφέρουν και σε φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στη συνέντευξη. 

Μην ξεχάσεις να ακολουθήσεις την ομάδα μας

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.